Bár szervezetünk számos létfontosságú molekulát elő tud állítani, sok szükséges tápanyagot a táplálkozással kellene felvennünk. Az energia, ami testünket táplálja az elfogyasztott ételekből származik. Igaz a mondás, az vagy, amit megeszel. Amint a tápanyagok bekerültek a vérkeringésbe, a vérrel eljutnak a testrészekbe és hozzáfognak feladatuk elvégzéséhez.
Ha nem jutunk hozzá a kellő anyagokhoz, hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ha pl. étrendünk nem tartalmaz elég ásványi anyagot, csontjaink nem fejlődnek megfelelően.
Hatféle tápanyaghoz kell hozzájutnunk ahhoz, hogy életműködéseink zavartalanok legyenek. Ezek:
✨ A zsírok nemcsak energiaforrást biztosítanak, de segítik a zsírban oldodó vitaminok felszívódását is. Forrásaik a növényi olajok, olajos magvak, tejtermékek, halak és húsok.
✨ A fehérjék adják minden sejt fő szerkezeti alkotórészeit. Fehérjeforrásaink a hüvelyesek, gabonafélék, sovány húsok, a tejtermékek és tojás.
✨ A szénhidrátok az agy fő energiaforrása. Egészséges szénhidrátforrások a teljes értékű gabonák, a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek.
✨ A vitaminokra számos életműködéshez szükség van. A C-vitamin pl. a kollagén termelését segíti.
✨ Az ásványi anyagok elengedhetetlenek a csontok fejlődéséhez, a szőrök, a bőr és a vérsejtek létrejöttéhez. Javítják az idegműködést, segítik a táplálék energiává alakítását.
✨ A testünk 65%-a víz. Folyamatosan vizet veszítünk a légzéssel és izzadással, ezért van óriási jelentősége annak, hogy pótoljuk a vízveszteséget.
💡 Tudtad?
A máj akár 2 évre elegendő A-vitamint képes tárolni.
✨✨✨
Egyénre szabott életmód tanácsadással, étrendkiegészítő ajánlással kapcsolatosan, keress bizalommal!
❤️ Viki
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: