Az ókorban és a középkorban a méz 🍯 volt a fő édesítő. A cukornádtermesztés később meghonosodott, de a fehér cukor ekkor még luxuscikknek számított. Az ipari forradalom azonban óriási változást hozott a cukorfogyasztásban. Előbb divatossá, majd szükségletté vált. Pl. a britek cukoréhsége a 19. században nőtt meg, amikor divattá vált cukorral inni a teát és mindenki süteményeket, kekszeket akart enni.
Érdekesség 💡
A cukor cukornádból való kivonását 2000 évvel ezelőtt Indiában találták fel, mégis az indiaiak csak minimális mennyiségű 1,3 TK/nap cukrot fogyasztanak. Sok más ázsiai országban sem osztják a cukor iránti odaadást. Azonban Európában és Amerikában élők általában 5x annyi hozzáadott cukrot fogyasztanak, mint Ázsia bizonyos területein.
A finomított cukrok egyszerű szénhidrátok és bár majdnem minden ételben jelen vannak, tisztán, természetes forrásból is hozzájuthatunk. A szervezetnek nincs szüksége finomított cukrokra, mert a szükséges glükozt megszerzi az összetett szénhidrátok lebontásával.
Kép forrása: pinterest
Cukorpótlékok
Számos olyan – természetes és szintetikus – anyagot fedeztek fel, amely a cukorhoz képest sokszorosan édes. Kalóriatartalmuk minimális vagy 0, a vércukorszintre alig hatnak. De! Számos kutatás igazolta, hogy a mesterséges édesítőszerek megváltoztatják a bélflórát, növelik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.
Mesterséges édesítőszerek:
✨ Szacharin: 300x édesebb a cukornál. Patkányoknál húgyhólyagrákot okoz, bár ezt a hatást az embereknél még nem igazolták. Fogyasztását biztonságosnak tartják.
✨ Aszpartám: kb. 200x édesebb a cukornál. Néhányan azt állítják, megfájdul tőle a fejük. Ezt kísérletek azonban nem támasztják alá.
✨ Szukralóz: 600x édesebb a cukornál. Kalóriamentes, így nincs hatással a vércukor szintre. Hátulütője nem ismert, bár még keveset tesztelték.
Természetes édesítőszerek:
✨ Szorbit: 0,6x édesebb a cukornál. Nem kalóriamentes, de lassan szívódik fel, és nem okoz kilengést a vércukorszintben.
✨ Stevia (más néven jázminpakóca): 250x édesebb a cukornál. Egyetlen hátulütője visszamaradó, kesernyés íz.
Testünk minden egyes sejtjének SZÜKSÉGE VAN cukorra (glükozra) az energiához. ☝🏻 Egy kiegyensúlyozott étrendben folyamatos a glükózellátás, a cukros nassolnivalók viszont a vércukorszint kilengését okozzák.
A vércukorszint szabályozása
Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha a vér glükozszintje bizonyos értékek között marad. Ha emelkedik a vércukorszint, inzulin szabadul fel, a zsír- és izomsejtek elkezdik felvenni a glükozt. Arra a glükozra, amire azonban nincs szüksége sejtjeinknek, glikogén formájában a májban, vagy zsírként és zsírsejtekben és májban tárolódik. Ha a vér glükozszintje túl alacsony, egy hormon (a glukagon) arra össztönzi a májat, hogy a glikogént, később pedig a zsírtartalékot kezdje glükozzá alakítani. Cukorbetegség esetén nem termelődik inzulin, vagy nem reagálnak rá megfelelően, a vércukorszint túl magas.
A táplálék vércukorszintre gyakorolt hatásának meghatározására kétféle számítás létezik: a glikémiás index (GI) és a glikémiás terhelés (GL).
✨ A glikémiás index azt mutatja, az étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Ez azonban nem nyújt információt a szénhidrátmennyiségről, így nem tudjuk milyen magasra emelkedhet a vércukorszint.
✨ A glikémiás terhelés ennél pontosabb képet ad: figyelembe veszi a glikémiás indexet és a szénhidrátmennyiséget is.
Az alacsony GI-vel rendelkező ételnek magas lehet a GL-mutatójuk és fordítva. Pl. a görögdinnyének magas a GI-e, de alacsony a GL-je. A csokitortának viszonylag alacsony a GI-e de sokkal magasabb a GL-e, mint a görögdinnyéé, ha mindkettőből ugyanakkora adagot veszünk.
Ha sok cukrot fogyasztunk, tesünk küzd, hogy lépést tartson, a vércukorszint az egekben jár, majd lezuhan. Ettől évek alatt csökken az inzulinra való érzékenységünk, és kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség. 🤷🏼♀️
Táplálékkiegészítő javaslat
Elengedhetetlen a króm. Az alacsony vércukorszint, a cukorbetegség vagy az elhízás hátterében sok esetben éppen ennek az elemnek a hiánya áll. A legjobb, ha a krómot jól hasznosuló, szerves kötésben, például krómpikolinát formájában visszük be a szervezetbe! ☝🏻
A B-komplex vitamin ugyancsak lényeges szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében, emellett megnyugtatja, kiegyensúlyozza az idegrendszer működését.
Jótékony hatású lehet a kalcium és a magnézium.
Az aminosavak közül az l-karnitin a testzsírok energiává való átalakításában működik közre, míg az l-cisztein fékezi az inzulin működését, vagyis mérsékli a vércukorszint ingadozásait. Az l-glutamin B6-vitaminnal és C-vitaminnal együtt szedve csökkenti az édesség utáni vágyat.
A tengeri alga, elsősorban a spirulina, jól használható a vércukorszint kiegyensúlyozására két étkezés között.
Érdekesség, hogy a legtöbb hipoglikémiás szervezetében kevés a cink, ezért a cinkbevitel szintén előnyös lehet.
✨✨✨
Egyénre szabott életmód tanácsadással, étrendkiegészítő ajánlással kapcsolatosan, keress bizalommal!
❤️ Viki
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: